Σα. Απρ 27th, 2024

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024 στο Τσατσαρωνάκειο Πολιτιστικό Πολύκεντρο της Ιεράς Μητροπόλεως η εόρτια εκδήλωση του ΓΕΛ Κισάμου για την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα, με κύριο ομιλητή το Σεβ. Μητροπολίτη Κισάμου & Σελίνου κ. Αμφιλόχιο.

Ο Διευθυντής του ΓΕΛ, κ. Νεκτάριος Ζουριδάκης, αναφέρθηκε στο νόημα της εορτής και ευχαρίστησε τον Σεβ. Ποιμενάρχη κ. Αμφιλόχιο, ο οποίος δέχθηκε την πρόταση του Συλλόγου των Εκπαιδευτικών του Σχολείου όπως μιλήσει στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, με αναφορά στα πρόσωπα των εορταζομένων Αγίων.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, με θερμά λόγια αγάπης, καλωσόρισε και χαιρέτισε τους εκπαιδευτικούς και την μαθητική κοινότητα του Ενιαίου Λυκείου Κισάμου, μνημονεύοντας τα «όμορφα και δημιουργικά χρόνια» της δικής του παρουσίας ως εκπαιδευτικός στο Λύκειο που, ως είπε: «υπήρξε ένα μεγάλο σχολείο μαθητείας και εμπειρίας».

Ακολούθως, με λόγο απλό, κατανοητό και σύντομο, αναφέρθηκε στην προσφορά και το έργο των 3 Ιεραρχών, εστιάζοντας στις συμβουλές τους για τους νέους, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Ποτέ λοιπόν, αγαπητά μας παιδιά, μην ξεχάσετε πως μοναδική ελπίδα, αλλά και πανίσχυρο όπλο αληθινής αντίστασης είναι η παιδεία. Ποια παιδεία; Αυτή που θα σας μάθει ότι ελευθερία σημαίνει ευθύνη και αυτοπεριορισμός και όχι ασυδοσία και αποχαύνωση. Έφτασε, νομίζω, η ώρα της ανάγκης.

Και η ανάγκη φέρνει πάντοτε κοντύτερα τον ένα στον άλλο. Δεν βρίσκουμε όμως εύκολα τον βηματισμό μας. Γιατί, ποτέ, ούτε διδάξαμε, ούτε διδαχτήκαμε να ακούμε, να συμπονούμε, να υποχωρούμε, να σεβόμαστε, να μοιραζόμαστε, να συμπαραστεκόμαστε και να αγαπούμε, βάζοντας πλάτη για το δίκιο και του άλλου. Το μόνο που φαίνεται πως διδάξαμε και διδαχτήκαμε είναι να διασφαλίζουμε κεκτημένα και να βρίσκουμε εύκολα ενόχους.

Μην συμβιβαστείτε ποτέ στην ζωή σας με την μετριότητα. Μην επιτρέψετε σε κανένα να αλώσει και αλλοτριώσει την ψυχή και την καρδιά σας. …Να σέβεστε τους συμμαθητές και συμμαθήτριες σας ως και όλους τους ανθρώπους. Να πλουτίσετε την ψυχή σας όχι μόνο με γνώσεις και τέχνες, αλλά κυρίως με αρετές, πίστη, αξίες, ιδανικά και πιστεύω..», συμβουλεύοντας όπως: «Πρότυπο σας στον αγώνα αυτό να γίνουν οι 3 Ιεράρχες που σήμερα γιορτάζει η Εκκλησία μας και οι οποίοι θυσίασαν την ζωή τους για να αφήσουν σε όλους εμάς τον πλούτο του παραδείγματος τους και τις χρυσές παρακαταθήκες της ζωής τους. Προχωρείτε πάντοτε μπροστά και όλο ψηλά. Ποθήστε τη μόρφωση. Δοθείτε με επιμονή και πνεύμα μαθητείας στις σπουδές σας. Λαχταρήστε και βάλτε στόχο ζωής να κάνετε κάτι μεγάλο, όμορφο και ηρωικό.

Οραματιστείτε μια κοινωνία πιό δίκαιη και αληθινή, πιο ανθρώπινη. Δουλέψτε. Οπλισθείτε με θέληση και δύναμη, με αγάπη για την μάθηση και την ζωή, με επιμονή, πίστη και δύναμη ψυχής. Γνωρίστε τον Χριστό και ζήστε την αγάπη Του και να είστε όλοι και όλες σας σίγουροι και σίγουρες πως θα βρείτε τον δρόμο σας και θα πετύχετε στην ζωή σας. Το αξίζετε, το εύχομαι από καρδιάς», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, δίδοντας δυνατότητα ερωτήσεων από τα παιδιά, στα οποία διανεμήθηκαν Καινές Διαθήκες και προσφέρθηκε κέρασμα, προσφορά των ζαχαροπλαστείων «Παπαδάκης».

Πηγή: https://www.romfea.gr/

Γενικό Λύκειο Κισσάμου © 2021 - Πολιτική απορρήτου