Σα. Απρ 27th, 2024

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Κισάμου πραγματοποιήθηκε από το ΓΕ.Λ. Κισάμου, την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου , η εκδήλωση για την 50η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Μια εκδήλωση μνήμης και τιμής στους αγωνιστές της εξέγερσης που ταρακούνησε συθέμελα το οικοδόμημα της χούντας, με αποτέλεσμα την κατάρρευσή της και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα που τη γέννησε, 8 μήνες αργότερα.

Στον αγώνα αυτό πρωτοστάτησε η νεολαία της Ελλάδας, ο κόσμος των φοιτητών. Γι’ αυτό, και από το 1981 που καθιερώθηκε ο επίσημος εορτασμός της επετείου της εξέγερσης, η 17η Νοέμβρη αποτελεί και σχολική γιορτή.

Τιμώμενα πρόσωπα στην εκδήλωση, ήταν δύο από τους αγωνιστές στην περίοδο της «Χούντας των Συνταγματαρχών», ο Κισαμίτης Νίκος Ρεβελάκης* και ο Γιάννης Γεωργακάκης**. Στην ομιλία τους – σε μια έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα – ο. Γεωργακάκης αναφέρθηκε στο νόημα του εορτασμού της επετείου καθώς και σε γεγονότα από την αντιδικτατορική δράση του Ν. Ρεβελάκη, ενώ ο Ν.. Ρεβελάκης εστίασε στο υπέρτατο ευαίσθητο αγαθό της Δημοκρατίας και στην υποχρέωση διαφύλαξης της από όλους μας, μικρούς και μεγάλους.

Η εκδήλωση περιελάμβανε πλούσιο μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια που συνδέθηκαν με την εξέγερση του Πολυτεχνείου , συντρόφευαν αγώνες, χιλιοτραγουδήθηκαν και παραμένουν διαχρονικά και πάντα επίκαιρα, ερμηνευμένα από τους μουσικούς

  • Βασίλη Καρεφυλάκη (λύρα/τραγούδι),
  • Γιάννη Κόχλερ (τραγούδι)
  • Νίκο Μαργαριτάκη (μπουζούκι/τραγούδι)
  • Νίκο Μιχελιδάκη (μπάσο)
  • Γιάννη Χαρτζουλάκη (κιθάρα/τραγούδι),
  • Ευτύχη Χελιουδάκη (κρουστά), και

τις μαθήτριες Ελένη Χαραλαμπάκη και Ελένη Κοκκινάκη.

Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Θ. Πετρόπουλος ο οποίος – αποδεχόμενος την πρόσκληση του σχολείου μας – αφιέρωσε αρκετές ώρες γι’ αυτό, αποδεικνύοντας για μία ακόμα φορά ότι εξακολουθεί να τιμά το λειτούργημα του εκπαιδευτικού που αγάπησε και εξακολουθεί να αγαπά.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Κουμαρτζάκης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συλλόγων γονέων & κηδεμόνων και λοιπών φορέων της περιοχής μας, εκπαιδευτικοί , γονείς.

Νεκτάριος Ζουριδάκης

Διευθυντής ΓΕ.Λ. Κισάμου

 

*Νίκος Ρεβελάκης: Ηρωική μορφή της εξέγερσης. Διετέλεσε πρόεδρος των Τοπογράφων (ΕΜΠ την περίοδο της δικτατορίας). Συνελήφθη πολλές φορές και βασανίστηκε, αλλά δεν λύγισε. Δεν ενεπλάκη με την πολιτική.

**Γιάννης Γεωργακάκης: Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των φοιτητών (ΑΣΚΤ του ΕΜΠ) στα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Εργάσθηκε ως δημοσιογράφος στην ΕΡΤ και στον οργανισμό Λαμπράκη (Βήμα, Νέα, Ταχυδρόμος). Συγγραφέας του βιβλίου «Η ιστορία του Νίκου, Φοιτητικό κίνημα 1970–1974.» στο οποίο καταγράφεται η δράση της ηρωικής μορφής του αντιδικτατορικού αγώνα, Κισαμίτη Νίκου Ρεβελάκη. Δεν ενεπλάκη με την πολιτική.

 

Γενικό Λύκειο Κισσάμου © 2021 - Πολιτική απορρήτου