Σα. Απρ 27th, 2024

Σε εξέλιξη βρίσκεται δράση του ΓΕΛ Κισάμου με στόχο τη συλλογή των χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων. Η δράση που φέρει τον τίτλο «ΑΠΟ ΤΟ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΟ…….. ΣΤΟ ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ» πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντική Εκπαίδευση) σχολικού έτους 2023-24. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, που συντονίζουν οι εκπαιδευτικοί Χρυσούλα Αντωνίου (ΠΕ04.02), Πολύμνια Παναγιωτάκη (ΠΕ04.04) και Όλγα Δρακάκη (ΠΕ04.01ΕΑ) και υλοποιείται σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του σχολείου, οι μαθητές:

  • θα αναζητήσουν πληροφορίες για τη μόλυνση που προκαλεί η απόρριψη των μαγειρικών ελαίων στο φυσικό περιβάλλον καθώς και τη χρησιμότητα της ανακύκλωσης τους,
  • θα κινητοποιήσουν την μαθητική κοινότητα και την τοπική κοινωνία για την ανακύκλωση των τηγανελαίων,
  • θα οργανώσουν τη συλλογή χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων και τη διάθεση τους προς ανακύκλωση σε ειδικό κάδο, και
  • θα παρακολουθήσουν την πειραματική διαδικασία παραγωγής βιοντίζελ από τηγανέλαια.

Σκοπός του προγράμματος είναι η καλλιέργεια της Περιβαλλοντικής Συνείδησης  στη σχολική κοινότητα αλλά και στην τοπική κοινωνία.

Στην έναρξη της δράσης παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Κισάμου Γεώργιος Μυλωνάκης ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε ότι « είναι υποχρέωση όλων μας η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος …το σχολείο είναι πυλώνας ανάπτυξης της οικολογικής συνείδησης…καλώ όλους τους δημότες να στηρίξουν τη δράση του ΓΕΛ Κισάμου».

Στις ανακοινώσεις τους οι μαθητές και ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων αναφέρουν τα εξής:

«Η συλλογή τηγανελαίων ξεκίνησε! Ένα τεράστιο ευχαριστούμε στον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, τον Δήμαρχο Κισσάμου καθώς και τον Διευθυντή μας που μας στηρίζουν στα πρώτα μας βήματα! Σας περιμένουμε όλους στον κάδο του σχολείου μας, και μην ξεχάσετε να κρατάτε τα μπουκαλάκια σας γεμάτα με τηγανέλαιο!» (μαθητές/μαθήτριες ΓΕΛ Κισάμου).

«Τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια , όταν απορρίπτονται στο περιβάλλον συνιστούν ρυπαντές. Δημιουργούν πρόβλημα στο οικιακό και στο δημοτικό αποχετευτικό δίκτυο όπως επίσης και στους βιολογικούς καθαρισμούς , ενώ τελικά ρυπαίνουν τα ύδατα, υπόγεια και επιφανειακά. Αντίθετα όταν συλλέγονται, αποτελούν ιδιαίτερα περιζήτητο εμπόρευμα μια και αποτελεί πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοκαυσίμου. Με γνώμονα τα παραπάνω εμείς ως σύλλογος γονέων , προτρέψαμε τα παιδιά μας να ασχοληθούν με αυτή την δράση. Ελπίζουμε αυτή η μικρή περιβαλλοντολογική κίνηση που ξεκινούν τα παιδιά στο εγγύς μέλλον να γίνει συνείδηση που να περάσει σε όλη την τοπική κοινωνία για την συλλογή τηγανέλαιων αλλά και άλλων οικολογικών θεμάτων» (Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων ΓΕΛ Κισάμου).

Για τη στήριξη της δράσης / παράδοση τηγανέλαιων μπορείτε να επικοινωνείτε με τα τηλέφωνα: 2822022671 (ΓΕΛ Κισάμου), 694.498.6076 (Γ. Πατεράκης), 693.687.3007 (Κ. Κρεμμύδας)

Νεκτάριος Ζουριδάκης

Διευθυντής ΓΕΛ Κισάμου

Γενικό Λύκειο Κισσάμου © 2021 - Πολιτική απορρήτου