Σα. Απρ 27th, 2024

Σύμφωνα με τις Εγκυκλίους Φ251/136798/Α5/29.11.2023 και Φ.152/136804/Α5/29.11.2023 του ΥΠΑΙΘΑ, οι μαθητές της Γ’ Τάξης των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων (ΓΕΛ & ΕΠΑΛ) που επιθυμούν τη συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2024, για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους από την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023 Αίτηση-Δήλωση (Α-Δ) υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές. Στο ίδιο χρονικό διάστημα καλούνται να υποβάλλουν την Α-Δ και οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών.

Ο/Η υποψήφιος/α αφού προμηθευτεί την Α-Δ που αναλογεί στην περίπτωσή του είτε από το διαδίκτυο, είτε από το Λύκειό του θα πρέπει να τη συμπληρώνει χειρόγραφα και στη συνέχεια να την υποβάλλει για ηλεκτρονική καταχώριση στο Λύκειο που φοιτά ή, αν πρόκειται για απόφοιτο, στο Λύκειο από το οποίο αποφοίτησε ή στο πλησιέστερο στην κατοικία του Λύκειο. Κατά την υποβολή θα πρέπει να επιδεικνύεται ταυτότητα / διαβατήριο (ελληνικό ή ξένο)  ή άλλο επίσημο έγγραφο αποδεικτικού της ταυτοπροσωπίας, προκειμένου να ελεγχθεί η ορθή καταχώριση των στοιχείων του/της υποψηφίου/υποψήφιας. Οι απόφοιτοι κατά την προσέλευσή τους στη σχολική μονάδα θα πρέπει πλέον των παραπάνω να συνυποβάλλουν ευκρινές αντίγραφο απολυτηρίου αλλά και πτυχίου αν πρόκειται για υποψήφιο/α του ΕΠΑΛ.

Κατά τη συμπλήρωση της Α-Δ. :

  1. Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ επιλέγουν την ειδικότητα του τομέα στην οποία ήδη φοιτούν. Οι απόφοιτοι μπορούν να επιλέξουν να είναι υποψήφιοι οποιασδήποτε ειδικότητας του τομέα αποφοίτησής τους.
  2. Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ επιλέγουν την ομάδα προσανατολισμού (Ο.Π.) την οποία παρακολουθούν. Αν πρόκειται για μαθητές της Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας τότε θα πρέπει να δηλωθεί και είτε το μάθημα των Μαθηματικών για πρόσβαση στα Τμήματα του 2ου Επιστημονικού Πεδίου, είτε το μάθημα της Βιολογίας για πρόσβαση στα Τμήματα του 3ου Επιστημονικού Πεδίου.
  3. Οι υποψήφιοι δηλώνουν την επιθυμία τους:
  • για τα ένστολα Τμήματα, με την υποχρέωση να υποβάλλουν, σε μεταγενέστερη φάση και σε χρονικό διάστημα που θα ορίζουν οι προκηρύξεις των αρμόδιων Υπουργείων, και αίτηση συμμετοχής στις προκαταρκτικές εξετάσεις (οι οποίες προγραμματίζονται για το διάστημα Μαρτίου/Απριλίου 2024) των αντίστοιχων τμημάτων. Η δήλωση των ένστολων τμημάτων στην Α-Δ είναι ενδεικτική.
  • για τα ΤΕΦΑΑ, με την υποχρέωση να υποβάλλουν, κατά την περίοδο των εξετάσεων, και σχετική αίτηση στις επιτροπές Υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας (υγειονομική εξέταση και αγωνίσματα). Η δήλωση των ΤΕΦΑΑ στην Α-Δ είναι υποχρεωτική.
  • για τα απαιτούμενα ειδικά μαθήματα προκειμένου να διεκδικήσουν την
    εισαγωγή τους στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.) και
    σε ορισμένα Τμήματα Πανεπιστημίων (ξενόγλωσσες φιλολογίες, Τμήματα
    Αρχιτεκτονικής, κτλ – βλ. επισυναπτόμενα αρχεία ΕΓΥΚΛΙΩΝ). Η δήλωση του/των μαθήματος/μαθημάτων είναι υποχρεωτική.
  1. Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να εισαχθούν στα 5 Τμήματα Μουσικών Σπουδών θα πρέπει να επιλέξουν στην Α-Δ αν επιθυμούν πρόσβαση και στα τμήματα του επιστημονικού πεδίου/τομέα τους (18β για ΓΕΛ 16β για ΕΠΑΛ) ή ΜΟΝΟ στα Μουσικά Τμήματα (18γ για ΓΕΛ 16γ για ΕΠΑΛ), και επιπλέον να συμπληρώσουν μία ΑΙΤΗΣΗ/ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ στην οποία και δηλώνονται
  • τα ειδικά μαθήματα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» και «Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία» και, για τους υποψηφίου ΜΟΝΟ των ΓΕΛ
  • η επιθυμία υποψηφιότητας αποκλειστικά και μόνο για τα Τμήματα αυτά ή και για τα Τμήματα αυτά. Στην περίπτωση επιθυμίας πρόσβασης ΜΟΝΟ στα Μουσικά Τμήματα ο υποψήφιος δηλώνει και τα δύο επιπλέον μαθήματα που θα εξεταστεί ανάλογα με την Ομάδα Προσανατολισμού που έχει επιλέξει.

Επισημαίνεται επίσης ότι :

  • Η μη εμπρόθεσμη υποβολή της Α-Δ έχει συνέπειες στη συμμετοχή των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις.
  • Οι υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, που εξετάζονται προφορικά υποβάλουν την Α-Δ καταθέτοντας παράλληλα στη σχολική μονάδα τα σχετικά δικαιολογητικά (σε περίπτωση που αυτό δεν έχει ήδη γίνει).
  • Οι υποψήφιοι για το 10% (συμμετέχοντες στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2022 ή 2023 χωρίς νέα εξέταση) δεν υποβάλλουν Α-Δ, αλλά απευθείας μηχανογραφικό δελτίο στις ίδιες ημερομηνίες που θα καθορισθούν και για τους υπόλοιπους υποψηφίους. Αν επιθυμούν την εισαγωγή τους:
  1. i) στα ένστολα τμήματα υποβάλλουν τη σχετική αίτηση συμμετοχής στις προκαταρκτικές εξετάσεις του αρμόδιου Υπουργείου (βλ. 3α), ή/και
  2. ii) στα ΤΕΦΑΑ, δεν δικαιούνται να συμμετάσχουν εκ νέου στις πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα), άρα συμμετέχουν στη διαδικασία με βάση τις επιδόσεις τους από τη τελευταία συμμετοχή τους στις πρακτικές δοκιμασίες.
  • Οι υποψήφιοι πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις (βλ ΚΥΑ Φ.153/147462/Α5-ΦΕΚ Β 6069/28-11-2022), που έχουν ήδη πιστοποιηθεί ή θα πιστοποιηθούν από τις ειδικές επταμελείς επιτροπές του ν.3794/2009 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, δεν υποβάλλουν Α-Δ αλλά απευθείας ξεχωριστό μηχανογραφικό δελτίο για το 5% των θέσεων εισακτέων με κριτήριο το βαθμό του απολυτηρίου τους. Ωστόσο, αν επιθυμούν τη συμμετοχή τους και στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, υποβάλλουν και αυτοί Α-Δ.

Τα έντυπα αιτήσεων- υπεύθυνων δηλώσεων, τα οποία έχουν αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας http://www.minedu.gov.gr, στο σύνδεσμο «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ>Εξετάσεις» , είναι τα ακόλουθα:

Α. Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ)-

Αίτηση-Δήλωσης      Οδηγίες Συμπλήρωσης           Εγκύκλιος

Β. Ημερήσια Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ)

Αίτηση-Δήλωσης        Οδηγίες Συμπλήρωσης           Εγκύκλιος

Γ. Τμήματα Μουσικών Σπουδών

Αίτηση-Δήλωσης ΓΕΛ           Αίτηση-Δήλωσης ΕΠΑΛ

Εξεταζόμενα Μουσικά Όργανα

Νεκτάριος Ζουριδάκης

Διευθυντής ΓΕΛ Κισάμου

 

Γενικό Λύκειο Κισσάμου © 2021 - Πολιτική απορρήτου